Blog Rijeka plusa

Muke po zaleđenom vozilu? Donosimo Vam sedam isprobanih trikova koji će vam uštedjeti vrijeme i novac!

PočetnaBlog Rijeka plusaMuke po zaleđenom vozilu? Donosimo Vam sedam isprobanih trikova koji će vam uštedjeti vrijeme i novac!

Bez obzira što nas je ova jesen poprilično razmazila po pitanju sunčanog vremena, zahlađenje je u zraku. Servis vozila, i sve ono što treba već ste učinili. Ako ste sretnik koji ima garažu, ovi Vam trikovi neće trebati ?

No, za većinu nas koja ipak automobil koristi svakodnevno, izdvojili smo nekoliko stvari koje su isprobane i dobro dođu za uštedu živaca i vremena.

Zaleđena stakla

„Omiljena“ stvar koja je neizbježna u hladna zimska jutra. Običnu plastičnu špricu u koju ćete natočiti  alkoholni ocat i običnu vodu u omjeru 3:1 ponesite sa sobom, našpricajte stakla i vaš je problem riješen. Špricu možete ostaviti i u autu, no u svakom slučaju ne u gepeku, već u pretincu na kokpitu. Prilikom izrazito niskih temperatura, spriječit ćete da se tekućina zaledi.

Ako su stakla jako zaleđena, pomaže sljedeći trik: u špricu nalijte vodu i izopropilni alkohol (oko 4 dcl) te jednu kap deterdženta za suđe. Nanesite na stakla i gledajte kako se led topi!

Trošak: ocat 7 kn, plastična šprica 10 kn

Zaleđena brava automobila

Jednostavna prevencija ove neugodne pojave jest dobar stari WD 40. Sjetite se prije izrazito hladnih dana pošpricati bravu sprejem i nećete imati problema. Ako je brava već zaleđena pomaže sredstvo za dezinfekciju ruku. Nanesite na bravu i leda više neće biti. Najjednostavniji trik (još uvijek!) je zagrijavanje brave upaljačem ili šibicama.

Trošak WD40 25 kn 200 ml, upaljač 2 kn

Zamagljena stakla

Vjerojatno pojava koju najviše ne volimo ? Dobar stari trik s mačjim pijeskom je jeftin, jednostavan i najvažnije učinkovit. Staru čarapu napunite mačjim pijeskom i ostavite je ispod sjedala ili ispod vjetrobranskog stakla. Pijesak će upiti vlagu, a zamagljeni prozori nestat će netragom.

Ukoliko vam se ne da trošiti na mačji pijesak, stakla možete prebrisati spužvom za bijelu školsku ploču, odnosno spužvom koja briše flomastere koju možete naći u svakoj papirnici ili knjižari.

Trošak: mačji pijesak 5 lit, 50 kn, spužva 5 kn

Zaleđeni retrovizori

Prvenstveno ih obucite u običnu vrećicu koju ćete zavezati, i okrenite ih prema unutrašnjosti bočnog stakla. Tako da ne samo da ćete spriječiti da vas netko zakači i odlomi retrovizor, već ćete spriječiti i zaleđenost retrovizora.

Trošak: Vrećica 1 kn

Zaleđena svjetla na vozilu

Stakla na vozilu dobro operite i osušite te ih premažite tankim slojem voska. Vosak će spriječiti nakupljanje mraza, inja i leda, te vlage na svjetlima, i nećete imati problema s vožnjom. Osim toga, vosak će kao zaštita trajati tjednima. Nakon toga, postupak ponovite kroz cijelu zimsku sezonu.

Trošak: vosak 250 g oko 50 kn

Želimo Vam ugodnu i sigurnu vožnju!

Skip to content