PočetnaNovostiSpektakularna večer u Riječkoj ribarnici na otvorenju EPK

Spektakularna večer u Riječkoj ribarnici na otvorenju EPK

Velikom svečanom proslavom koja je trajala 24 sata, Rijeka je 1. veljače i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture i time započela možda i najvažniju, ali svakako najzanimljiviju kulturnu godinu u svojoj povijesti.

Riječku je cjelodnevnu svečanost pohodilo više od 30 tisuća ljudi, od toga je sama, Opera industriale, okupila 20.000 ljudi na gatovima Riječke luke.

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvorenja Europske prijestolnice kulture donio je 24 sata sjajnog provoda na riječkim ulicama i trgovima, u kafićima i klubovima. Više od 70 događanja na preko 30 lokacija u centru grada pripremljeno je u organizaciji nevjerojatno velikog broja udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i pojedinaca. U tom programu nastupilo je oko pet stotina  izvođača.

U jutarnjem i prijepodnevnom dijelu programa, dominirale su plesne, dramske i glazbene izvedbe te nastupi dječjih zborova, vokalnih skupina i plesača odnosno plesačica. Posebno su bile  zanimljive dnevne pop up izvedbe na neuobičajenim mjestima poput pjevanja ili plesa u Riječkoj ribarnici. Oko 20-ak dramskih umjetnica uključeno je bilo u prijepodnevna i dnevna događanja. U zborske i vokalne nastupe uključene su bile sve generacije – od djece do umirovljenika.

Vokalni studio Rijeka, zbor na čijem se raznolikom repertoaru nalaze djela hrvatske i svjetske zborske literature, kao i obrade popularnih pjesama, oduševio je publiku na valjda najneobičnijem mjestu na kojemu su do sada pjevali. Zboru su se priključili članovi zbora Torretta iz kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak. Riječani su se pjesmi zbora pridružili pljeskanjem i pjevušenjem u neponovljivoj atmosferi zajedništva. Ribarnica je odzvanjala pjevom energičnih riječkih pjevača i mnogobrojnih posjetitelja.

Večernji program obilježio je glazbeni vremeplov u stilovima jazz, funk, disco, r’n’b i soulful house uz sjajne plesne performanse. Muzičko-scenskim spektaklom “Back2love” u organizaciji L2C Events za sve ljubitelje dobre glazbe i plesa, uz potpis kreativne direktorice Ivone Brnelić nastupile su Danijela Večerinović (vokal), DJ Ivan Mastermix, DJ unkleFunk, DJ Bcolud, Jakša Jordes (saxophone), Manuel Lupen (percussion), a za plesni performans su bile zadužene atraktivne plesačice “RiS girls”.

Izvor fotografija: Rijeka2020 / L2C Group d.o.o.