PočetnaNovostiFOTO: Služba prometa Rijeka plusa testirala MG ZS električno vozilo i aplikaciju Hrvatskog Telekoma

FOTO: Služba prometa Rijeka plusa testirala MG ZS električno vozilo i aplikaciju Hrvatskog Telekoma

Služba prometa Rijeka plusa na nekoliko je dana dobila priliku testirati MG ZS automobil, električni auto s inteligentnim i potpuno digitalnim sustavom upravljanja koji je dodijeljen od strane Hrvatskog Telekoma. Služba prometa već je nekoliko godina sudionik u projektima Centra za kompetenciju za pametne gradove-CEKOM. Služba prometa na taj je način testirala i aplikaciju koju je razvio Hrvatski Telekom, a koja se bazira na car sharingu.

Drugim riječima, kreirana je otvorena e-Roaming platforma s jasno definiranim lokacijama s punionicama, koja daje informaciju o dostupnosti u stvarnom vremenu i mogućnost rezervacije te korištenja punionice.  Nadalje, aplikacija uključuje precizne informacije te lokacije za korištenje Car Sharing sustava.

Navedena platforma će omogućavati integraciju sa ostalim modulima smart city platforme čime će se omogućiti povećavanje efikasnosti, kontrole i pristupačnost naplate parkinga, pružajući dodatno povećanu sigurnost u prometu na cestama. Također, objedinjuje se mogućnost punjenja e-vozila, i korištenje car sharing vozila te mogućnosti parkinga za sve sudionike javnog transporta na području Grada Rijeke i Primorske regije. Obzirom da Rijeka jedina u Hrvatskoj ima pametni prometni centar, a nova rješenja u prometu i alternativni način prijevoza su svakako budućnost, iznimno smo ponosni što nam je povjerena faza testiranja.

Riječ je o trogodišnjem projektu, odnosno najvećem razvojnom projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana. Projekt CEKOM je vrijedan 149,6 milijuna kuna, a u njemu sudjeluje 20 partnera. Projekt se temelji na rješavanju izazova s kojima se nosi svaki grad, s posebnim naglaskom na pametna rješenja za okoliš i promet.