PočetnaNovostiRijeka plus na završnoj konferenciji projekta CEKOM za pametne gradove

Rijeka plus na završnoj konferenciji projekta CEKOM za pametne gradove

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održava se završna konferencija projekta CEKOM za pametne gradove na kojem će biti predstavljeni rezultati trogodišnjeg istraživanja i razvoja partnera na projektu.

Osnovne aktivnosti projekta CEKOM za pametne gradove bile su usmjerene na rješavanje izazova s kojima se nosi svaki grad kao što su upravljanje prometom i prometnim tokovima, očuvanje okoliša i upravljanje prirodnim resursima, upravljanje komunalnom infrastrukturom te poboljšanje života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam i brojnim drugim.

Sudionicima su se uvodno obratili direktor tvrtke SMART RI Nenad Antolović, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i ravnatelj Razvojne agencije Primorsko-goranske županije Prigoda Vedran Kružić. Na konferenciju su sudjelovali i predstavnici Službe prometa Rijeka plusa koji su bili dio programa SURINMO.

Smart rješenja za promet

Cilj partnera unutar Surinma je razviti platformu za upravljanje mrežama javno dostupnih punionica, te razviti i testirati sustav eZnakova i sustav eRaskrižja gradskog prometnog centra Rijeke koji bi se također povezali u buduću SmartCity.SURINMO platformu.

Glavni partner na projektu je Hrvatski Telekom dok su preostali partneri Rijeka Plus, Exevio i Smart Sense. U tu svrhu SLužba prometa Rijeka plusa nedavno je imala prilike testirani aplikaciju Hrvatskog Telekoma za e-punionice i električno vozilo MG ZS.

Projekt CEKOM najveći je razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 19,8 milijuna eura ili oko 150 milijuna kuna, od čega je iznos od 12,6 milijuna eura ili 95 milijuna kuna sufinanciran sredstvima EU. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.