Blog Rijeka plusa

Proljeće u domu, balkonu ili vrtu? Sve potrebno nabavite na Cvjetnom sajmu kod Konta!

PočetnaBlog Rijeka plusaProljeće u domu, balkonu ili vrtu? Sve potrebno nabavite na Cvjetnom sajmu kod Konta!

Iako nam je ovo proljeće varljivo, pa smo pospremljene komade obuće i odjeće ponovno izvukli jer kišica i dalje zna iznenaditi, neosporno je da je proljeće u zraku. Buđenjem ljudskog organizma, i prirode kao takve, u nama se rađa poriv da više budemo na zraku, na suncu, u šumi…Naravno, sretnici koji imaju vrtove i dvorišta već su obavili pripreme za sadnju povrća i cvijeća. A povoljne šarene sadnice možete nabaviti na ovogodišnjem Cvjetnom sajmu kod Konta koji će se održati od 08.-12.05.12019.godine. Iz cijele Hrvatske stižu nam vrijedi cvjećari i vrtlari, sa svojom ponudom iz rasadnika. Što god vam srce poželi, moći ćete pronaći na Kontu!

No, čak i ako niste sretnici koji imaju balkon, terasu ili vrt, i u najmanjem stambenom prostoru možete urediti zeleni kutak. Zamislite samo kada bi svaki drugi ili treći prozor u stambenim zgradama imao samo jednu jedinu teglu cvijeća ili ukrasnog bilja! Vizure gradova bile bi sasvim druga priča!

Što i na koji način napraviti u vrtu, na prozoru ili terasi da bi nam cvijeće cvalo, trajalo, i pružalo nam svojevrsnu terapiju donosimo u nastavku.

Tegle za prozore

Jednostavno, jeftino i učinkovito – par teglica (dovoljna je i samo jedna ako nemate mjesta!) ukrasnih pelargonija, verbene ili pak začinskog bilja i vaš pogled će češće skretati kroz prozor. Ako nemate vremena za brigu o biljkama, ove koje smo nabrojali su izrazito zahvalne i ne traže pretjeranu brigu. Dodati ćemo i ukrasnu koprivu koja je vrlo jeftina, a njezini šareni listovi bit će ukras vašeg prozora dugi niz mjeseci.

Priroda na balkonu i terasi

Balkon i terasa ipak pružaju više prostora, pa samim time možete biti i kreativniji. Posadite ljetne trajnice u široke tegle, ili pak napravite zemljani kutak ako vam to prostor omogućava. Zašto ne i maleni kamenjar sa simpatičnim sukulentima? Begonija je vrlo zahvalna biljka, a za nju je važno da ima toplinu i vlagu.

Ukoliko više volite zelenilo, dobar izbor je i bršljan. Potpuno nezahtjevna i izdržljiva biljka koju samo redovno morate rezati. Osim toga, bršljan može postati i lijep omotač vašoj ogradi koja će vas štititi od neželjenih pogleda. U kombinaciji sa začinskim biljem koje možete posaditi u malene tegle, vaš balkon neće opsjedati niti kukci niti mrski komarci, što je dodatni plus.

Vrtni užitak

Vrtovi i dvorišta pružaju nemjerljive mogućnosti ukrašavanja, odnosno planiranja kako će i na koji način on izgledati. Vlasnici vrtova već od ožujka počinju s laganim čišćenjem i rezanjem suhih granja drveća, prekopavanjem zemlje koja mora prodisati nakon zimskih mjeseci i svim onim sitnim stvarima koje nam čine zadovoljstvo.

Naravno, vaš vrt može biti minimalistički ili može biti raskošan. Ono što vlasnici vrtova jako dobro znaju – kombinacija zimzelenih biljaka i sezonskog cvijeća uvijek je najbolja. Tako u svakom razdoblju godine možete uživati u raskoši dvorišta.

Mnogi se pitaju kada je najbolje vrijeme za sadnju? Točan datum ne postoji, već sve ovisi o vremenskim prilikama i podneblju. Naravno, mnogi naprave grešku pa već sa prvim zrakama sunca posade cvijeće koje teško preživi proljetne mrazove i hladna jutra.

Biljke koje su vrlo zahvalne za vrtove, a ako govorimo o sezonskom svijeću su divne maćuhice, već spomenute begonije, dalije, suncokret ili gladiole. Naravno, u vrt možete posaditi i trajno zeleno grmlje poput buxusa, ili mini tuja koje će svojim zelenim okvirom još više istaknuti ljepotu šarenog cvijeća.

Savjet plus: lukovice i gomolji trebaju propusno tlo. Manje lukovice sadite do 15 cm dubine, a veće do 30 cm. Izbjegavajte sadnju dok ne prođu proljetni mrazovi, i ne zalijevajte biljke previše!

Skip to content