PočetnaNovostiFOTO: zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan u posjeti Prometnom centru Rijeka Plusa

FOTO: zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan u posjeti Prometnom centru Rijeka Plusa

Povodom tradicionalne dječje karnevalske povorke i privremene regulacije prometa, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan posjetila je danas u 11 sati Prometni centar Rijeka Plusa na Fiumari. Prometni centar djeluje već 20 godina i može se pohvaliti kao jedini takav gradski prometni centar u cijeloj Hrvatskoj, koji ima ključnu ulogu u optimiziranju i pametnom upravljanju prometom grada, u što se uvjerila sama zamjenica gradonačelnika te učenici riječke Prometne škole.

Zajedno s voditeljicom Prometnog centra Anom Tomljanović i glasnogovornicom Rijeka Plusa Draganom Šmitran Babić, imali su prilike vidjeli uživo cijeli moderni sustav automatskog upravljanja koji utječe na podizanje standarda kontrole prometa cijeloga grada. Inženjeri prometa Rijeka Plusa pripreme godišnje više od 90 prometnih elaborata, te konstantno rade na nadograđivanju i nadopunjavanju samog sustava. Zamjenica gradonačelnika je tako zajedno s učenicima vidjela u praksi video zid sa 16 nadzornih kamera i 62 semaforizirana raskrižja putem kojih se efikasno upravlja semaforima i prometnom signalizacijom u realnom vremenu, kao što će to biti u subotu.

Sandra Krpan dio je radnog vijeka provela u području obrazovanja, te vjeruje da su prilike kao ove ključ za podizanje svijesti o opasnostima i sigurnosti u prometu, te o kompleksnosti i važnosti cijelog sustava upravljanja prometom. „Zahvaljujem Rijeka Plusu na ovoj prilici, jako sam pozitivno iznenađena cijelim sustavom, koji uvelike doprinosi većoj prometnoj sigurnosti grada. Drago mi je čuti da je ovo nadstandard koji naš grad ima, kao jedini sa svojim Prometnim centrom. Sigurnost u prometu, kao i odgovornost te kultura prometa svih nas sudionika, iznimno je bitna za naš grad, pogotovo u osjetljivim prometnim situacijama kao što će biti tijekom dječje karnevalske povorke. Jednog dana će sva ta djeca, kao i ovi učenici, biti aktivni sudionici u prometu, a danas su najranjivija skupina na cestama, te su stoga ovakve edukacije uživo vrlo bitne. Iako se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi trend pada smrtnosti od prometnih nesreća, i dalje je potreban sustavan rad i educiranje u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Osim toga, sve nove generacije su iznimno tehnološki osviještene, pa smatram da će kvalitetnije savladati i zapamtiti pravila prometa kad ih vide i dožive ovako uživo. To vrijedi i za nas odrasle, svakako!“