PočetnaNovostiFOTO: došle i čitave obitelji – Dan otvorenih vrata Prometnog centra protekao u educiranju i ugodnoj raspravi

FOTO: došle i čitave obitelji – Dan otvorenih vrata Prometnog centra protekao u educiranju i ugodnoj raspravi

Na Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, TD Rijeka plus d.o.o. je jutros organizirao Dan otvorenih vrata Prometnog centra Grada Rijeke. Ovaj jedini gradski prometni centar u Hrvatskoj, koji djeluje već 20 godina, bio je tako po prvi put domaćin obrazovnom i inspirirajućem susretu sa sugrađanima koji su željeli dublje razumjeti cijeli kompleksni prometni sustav i važnost sigurnosti u prometu.

„Zahvaljujem Rijeka Plusu na pozivu i na ovoj prilici, svakako se svi mi, kao i moja prisutna kćer, trebamo educirati i pridržavati prometne kulture i standarda, za dobrobit svih. I ja ponekad sam jedan tip vozača kad sam posve sam u autu, ili kad vozim moju obitelj, ili pak kad sam pješak, što sam danas osvijestio i na šta ću svakako pripaziti i poraditi ubuduće, čak i u prometnim situacijama u mirovanju kao što je na parkiralištu.“ izjavio je na kraju jedan od posjetitelja, g. Luka Manestar.

Bio je prisutan zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predstavnik PU Primorsko-goranske Jure Jurković, Voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom Ana Tomljanović te Voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje Dragana Šmitran Babić.

Ključ je u educiranosti

Sugrađani su se okupili kako bi svjedočili svakodnevnim situacijama koje se događaju u prometu, te su dobili informacije kako prometni centar automatski broji vozila sa svih privoza u grad, svjedočili su snimkama vozača ali i pješaka koji ne poštuju prometna pravila, te kako funkcioniraju koordinirani semafori i programi koji njima upravljaju.

„Ovaj hvalevrijedan događaj naglašava važnost obrazovanja i suradnje svih prometnih aktera u našem gradu, u svrhu smanjenja prometnih nesreća i promicanja svijesti o sigurnosti u prometu. Anketa Rijeka plusa koja je provedena u lipnju, pokazala je da čak 73% ispitanika uopće ne zna da Rijeka ima pametni prometni centar, jedini gradski u državi, što je razlog više za ovakve aktivnosti.“ pohvalio je inicijativu zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Ovaj događaj omogućio je sugrađanima da bolje vide i razumiju kako Prometni centar Rijeka kontinuirano radi na unapređenju prometne sigurnosti, te kako se prilagođava redovnim i izvanrednim događajima u prometu.

„Naš pametni semaforizirani sustav se putem tehnologije konstantno prilagođava situaciji na cestama, odnosno prisutnosti pješaka na pješačkim prijelazima, putem tipke na semaforima, ali i izvanrednim situacijama te jutarnjem i popodnevnom prometu, koji naravno varira. Brojimo sve prilaze u centar grada, te imamo oko 60 000 vozila dnevno koji prolaze kroz grad. Također, semaforski sustav se prilagođava situacijama u prometu“ objasnila nam je i prikazala Voditeljica Odjela upravljanja prometom Ana Tomljanović.

Također, posjetitelji su mogli postaviti pitanja stručnjacima i razgovarati o svojim osobnim iskustvima i zabrinutostima vezanim uz promet, pogotovo zbog crnih brojki na našim cestama i povećanih poduzetih mjera zbog neprilagođenih brzina ili unosa alkohola, o čemu je govorio predstavnik PU Primorsko-goranske Jure Jurković.

„Sigurnost u prometu počinje od svih sudionika u prometu, pješaka i vozača, od nas samih, i od malih nogu, zato nam je i bio cilj približiti i educirati prometno znanje svima, i putem ovakvih inicijativa s kojima ćemo svakako nastaviti. Također, jako mi je drago što su s nama danas i bile cijele obitelji s djecom“ izjavila je Voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje Dragana Šmitran Babić.

Prometni centar Rijeka, zajedno sa svojim partnerima i sugrađanima, dokazao je tako da su edukacija i prometna kultura ključne za stvaranje sigurnog i održivog prometnog sustava, te da zajedno možemo i moramo graditi bolju i sigurniju budućnost.