PočetnaNovostiStudenti Građevinskog fakulteta posjetili Prometni centar: razmjena podataka i iskustava za pametna prometna rješenja

Studenti Građevinskog fakulteta posjetili Prometni centar: razmjena podataka i iskustava za pametna prometna rješenja

Kako fakulteti i gradske tvrtke mogu pomoći jedni drugima, zorno je pokazao posjet profesorica i studenata Građevinskog fakulteta u Rijeci. Prof.dr.sc. Aleksandra Deluka-Tibljaš i izv.prof.dr.sc. Sanja Šurdonja na fakultetu se bave prometnom tehnikom, projektiranjem raskrižja kao i prometom u gradovima. Tako će ove godine grupa studenata vršiti istraživanja i mjerenja prometa u centru grada, i to na način da će, osim motornog prometa obraditi i sve druge vidove prometa, poput biciklističkog, pješačkog prometa, i parkiranja kao i prometnu infrastrukturu koja je vezana uz te vidove prometa.

Pametna rješenja u prometu

Upravo tu u pomoć uskače Prometni centar, obzirom da se izvješća o mjerenjima mogu pronaći na web stranici Rijeka plusa, a koje će studenti koristiti prilikom mjerenja prometa na 7 raskrižja. Studenti su tako imali prilike upoznati se s radom Prometnog centra koje su predstavile Ana Tomljanović, voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom i Dragana Šmitran Babić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Rijeka plusa.

Pojam upravljanja prometom podrazumijeva nadzor nad odvijanjem prometa u gradu Rijeci, upravljanje prometom uz pomoć sustava za automatsko upravljanje prometom uz pomoć semaforske signalizacije, koordinaciju sa sustavom javnog gradskog prijevoza i koordinaciju s ostalim učesnicima u upravljanju prometom, istaknula je Tomljanović. Sustav automatskog upravljanja prometom (AUP) u Gradu Rijeci svojim tehnološkim mogućnostima ima za cilj optimalno vođenje prometa u zadanim uvjetima. Suvremena tehnologija vođenja prometa omogućuje upravljanje svjetlosnom prometnom signalizacijom u ovisnosti o stvarnim (trenutnim) prometnim opterećenjima na prometnoj mreži. Sustav je modularan i može se lako prilagoditi novim prometnim uvjetima.

Studenti su tako dobili priliku dobiti precizne informacije o radu Prometnog centra, kao i izvješća o mjerenjima, koja će im poslužiti u njihovim daljnjim istraživanjima, te su izrazili zadovoljstvo viđenim.