PočetnaNovostiKvalitetni domaći ekološki proizvodi predstavljeni na EKO utorku

Kvalitetni domaći ekološki proizvodi predstavljeni na EKO utorku

RIJEKA – Utorak, 18. lipnja 2019. održana je promocija pod nazivom “EKOutorak” na Tržnici Brajda koja je okupila ekološki certificirane proizvođače s raznolikom ponudom domaćih ekoloških proizvoda.

Proizvođači koji sudjeluju u ekološkoj proizvodnji ulažu velike napore u razvoj svojih proizvoda, zato ih promocije poput “EKOutorka” privlače u sve većem broju. Još jedan sunčani “EKOutorak” okupio je ekološki certificirane proizvođače koji su građanima prezentirali svoje proizvode. Osim redovne ponude na Tržnici Brajda, posjetitelji su imali priliku degustirati i kupiti razne i zanimljive proizvode.

Mirjana Strancarić, eko poduzetnica koja vodi obiteljsku tvrtku SMID, svojim izlaganjem na EKOutorku pokazala je široku paletu svoje ekološke proizvodnje. Kod gospođe Mirjane kupci su imali priliku degustirati ukusni senf s kurkumom od organskih sastojaka i umak spravljen od tikvica, kombinaciju kao stvorenu za tjesteninu, salate, povrće ili tostirani kruh.

“Nakon ekološkog jabučnog octa počeli smo s proizvodnjom džemova od jabuka, kao i jabuka s cimetom i jabuka s lavandom te okusom zanimljivog i prepoznatljivog jabučnog chutneya. Proizveli smo i popularnu Hrenadu za koju koristimo vlastiti ekološki hren uzgojen na imanju. Namaz od slanutka, hummus, jedan je od najprodavanijih naših proizvoda” – ističe Mirjana Strancarić.

OPG Brolich s predivnih bilogorskih obronaka u Malom Trojstvu prezentirali su proizvode od aronije poznate po svojoj ljekovitosti. Zreli plodovi aronije odličan su izvor vitamina, naročito vitamina C, vitamina A, vitamina B-kompleksa i betakarotena. Plodove aronije prerađuju u sokove, likere, kompote, pekmeze, džemove, čajeve. OPG Brolich garantira da je aronija uzgojena potpuno ekološki, a svi proizvodi iz njihove ponude su proizvedeni po recepturi njihovih baka sa 100% udjelom aronije.

Sa zelenih ravnica blizu Postojne, „EKOutorku“ je opet prisustvovala EKO Kmetja Žgajnar iz Slovenije sa svojim mliječnim proizvodima vrhunske kvalitete. Simpatična gospođa Safeta prezentirala je ovo ekološko gospodarstvo širokom lepezom proizvoda poput sirutki, bio jogurta s borovnicama, skuta s vlascem, sireva s raznim dodacima poput paprike, maslina i vlasca.

Također, sudjelovala su obiteljska gospodarstva Didulica (likeri od mente, tamne pive i lovora), OPG Samaržija (salate, blitva i jagode), obrt Bitoraj iz Mrkoplja te OPG Iličić Biomara poznatog po biološko dinamičkoj poljoprivredi.

Maslinovo ulje sorte leccino obrta Magran iz Ližnjana moglo se također degustirati i kupiti po povoljnim cijenama. Ulje je proglašeno ove godine šampionskim uljem na 4. festivalu maslina u Zagrebu, već tradicionalnom okupljalištu najboljih maslinara i stručnjaka s posjetiteljima Festivala, željnih kvalitetnog ulja i drugih proizvoda od maslina.

Svojim prisustvom EKOutorak još jednom su podržale mlade snage OPG Loboda Maćaš sa sočnim breskvama, krastavcima, mladim lukom i ukusnim trešnjama. Bio je tu opet i OPG Mičić čijoj žličici slatkog meda od lipe i kestena nitko nije mogao odoljeti. OPG Sokić s Cernika izložio je još jednom svoju posebnu ručno rađenu tjesteninu s ljekovitim biljem.