PočetnaNovostiFoto: budući pomorci upoznali funkcioniranje automatskog upravljanja prometom

Foto: budući pomorci upoznali funkcioniranje automatskog upravljanja prometom

U sklopu kolegija Urbani promet i okoliš, studenti Pomorskog fakulteta posjetili su Prometni centar grada Rijeke, predvođeni profesorom Sinišom Vilke. Upoznavši se s njegovim funkcionalnostima, studenti su informirani o načinu prikupljanja podataka na semaforima što se tiče broja vozila, komunikaciji među semaforima, te na koji način funkcioniraju detektorske petelje. Brojanje prometa, odnosno prikupljeni podaci šalju se svakih 15 minuta na računalo u Prometni centar i na taj način se biraju optimalni signalni programi, rekla je Ana Tomljanović, voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom.

Video kamere pokrivaju 62 raskrižja, i na taj način se u realnom vremenu upravlja prometom. Studentima je pojašnjeno kako nije riječ o kamerama za nadzor brzine ili nepropisno parkiranje, obzirom da su iste u ingerenciji MUP-a, odnosno Prometnog redarstva.

Prometni centar je od izrazite koristi i policiji, posebice u slučaju prometnih nesreća. Studentima su prikazane i neke od snimki prometnih nesreća kojima je kumovalo nepoštivanje prometnih pravila, bilo sa strane pješaka ili vozača. Na taj način je još jednom dokazano koliko je edukacija važna, koliko je važno poštivanje prometnih pravila i propisa, kao i da je sigurnost u prometu uvijek na prvom mjestu.