PočetnaNovostiFOTO: OŠ Srdoči u posjeti Prometnom centru: učenici pokazali zavidno znanje o prometnim pravilima

FOTO: OŠ Srdoči u posjeti Prometnom centru: učenici pokazali zavidno znanje o prometnim pravilima

Prometni centar ugostio je OŠ Srdoči, odnosno 5. i 6. razrede koji su imali priliku upoznati se s radom centra koji postoji od 2003.godine. Učenici, predvođeni nastavnicom Vesnom Slaviček, upoznati su načinom rada centra, ulozi kamera u prometu te na koji način Prometni centar pomaže policiji i kako se broji promet, što su to detektorske petlje, čemu služi ciklometar i kada se moraju izrađivati prometni elaborati. Tako je učenike iznenadio i posjet policijskog službenika, koji je došao po izuzeće video snimke prometne nesreće.

Učenici su imali jako puno pitanja, te su pokazali zavidno znanje o ispravnom načinu prelaženja pješačkih prijelaza, čemu službe tipkala za pješake, raspoznavanju prometnih znakova, a znali su i čemu služe zaštitni stupići i semafori. Znatiželjne dječje ruke imale su zaista puno pitanja, na koji su se, Ana Tomljanović, Voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom, Boris Miškulin prometni operater, i Dragana Šmitran Babić potrudili dati odgovore. Naravno, najzanimljiviji dio bio je upravljanje prometnim kamerama, te snimke policijskih potjera.

Mia iz OŠ Srdoči nam je rekla kako joj je bilo jako zanimljivo, te kako nije znala za prometni centar. Ona sama, kaže, pazi kako prelazi cestu, ali primjećuje da puno vozača ne poštuje prometna pravila. Kira je pak, znala da postoji prometni centar, i jako joj je bilo zanimljivo vidjeti kamere i ponašanja sudionika u prometu. Kaže, nadam se da ću uspjeti doći još koji put. Želja joj je naime, studirati promet.

Ovakvi posjeti nas posebno vesele, jer se prometna kultura uči od najranije dobi, a sve s jednim ciljem – sigurnost u prometu mora biti prioritet broj jedan.