PočetnaNovostiFOTO: Kastavske Pandice posjetile Prometni centar: najfora su kamere, semafori i crvene “zebre”

FOTO: Kastavske Pandice posjetile Prometni centar: najfora su kamere, semafori i crvene “zebre”

Prometni centar grad Rijeke ugostio je predškolarce kastavskog vrtića “Vladimir Nazor”, skupina Pandice, s odgajateljicama. Upoznati su s radom centra koji postoji od 2003.godine, i jedini je pametni prometni centar u Hrvatskoj. Djeca su sa zanimanjem promatrala rad kamera i promet u realnom vremenu. Obzirom da je edukacija prometne kulture najvažnija od najranije dobi, predškolarci su pokazali odlično znanje o semaforima, i načinom kako se pješaci i vozači trebaju ponašati u prometu.

O radu centra upoznala ih je voditeljica Odjela za odnose s javnošću Dragana Šmitran Babić, a prometni operater Boris Miškulin prikazao je Pandicama i kratki crtani film o semaforima. Predškolarci su pogledali i rad na računalu prometnih inženjera, odnosno što je sve potrebno za izradu, primjerice, prometnog elaborata.

Semafori, crvene “zebre” i izvanredni noćni prijevoz

Mali Kastavci su pokazali odlično znanje o načinu ispravnog prelaženja pješačkog prijelaza, o tome kako funkiconira semafor, a zanimalo ih je zašto primjerice, vozila policije, vatrogasaca ili hitne pomoći koriste rotacijska svjetla, i što to znači za ostale sudionike u prometu. Pokazana im je i snimka izvanrednog prijevoza u noćnim satima pod policijskom pratnjom, što ih se posebno dojmilo. I sami su rekli, kako od njihovog vrtića do igrališta pješače, te kako je ispred igrališta tzv. crvena “zebra”, upravo kako bi se naglasilo da je riječ o lokaciji gdje je najranjivija skupina u prometu – a to su djeca.

Ovakvi posjeti nas posebno vesele, jer se prometna kultura uči od najranije dobi, a sve s jednim ciljem – sigurnost u prometu mora biti prioritet broj jedan.